Söndagsutflykt

Söndagsturen till Stegeborg bjöd på veckans (årets?) varmaste dag med gassande sol, en klarblå himmel och svag ost/nordostlig vind. Vi tog av med en fullpackad SE-KIT från Saab kl.10.30 lokal tid, vindstruten visade inga livstecken så vi tog av från bana 11. Hjulen lättade från asfalten vid 60kt och vi fick hålla rikitgt låg anfallsvinkel för att uppnå stigfart 80kt i värmen.
Efter utpassering "Gistad" gick vi på kurs 090 förbi Söderköping, rundade Arkösund och följde sedan kusten in mot Stegeborg. Under sista delen av trafikvarvet (bas och final) till bana 26 flyger man in lågt över vattnet (i likhet med bl.a. Visingsö) och det ger alltid en speciell känsla, denna dag var vattnet dessutom fullt av motor-och segelbåtar som ökade lyckoruset än mer! =) Efter en mjuk landing (som till och med imponerade på co-pilot Thorén) taxade vi in till parkeringen. Enda nackdelen med Stegeborg är det minimala utrymme som utgör fältets parkering, 3-4 flygplan i storlek PA28-181 eller motsvarande (ok, kan sträcka mig till 5 då) sen är det fullt! Därav lite smart att slå en pling innan man åker för att höra så att man får plats.
Vi parkerade bredvid en kändis SE-KII (också LFK) och kunde äntligen lyfta rumporna från lädersätena som vid det här laget klibbat fast mot lårens baksida...det är sånt man tar notis om först när man ställt upp och kuperat motorn.  

SE-KII till höger, SE-KIT vänster. Den vackra omgivningen kan man inte klaga på.


Efter en dryg kilometers promenad når man fram till båthamnen och restaurang "Hamnkrogen" där vi senare under dagen avnjöt en delikat middag. Om man istället väljer att vandra åt andra hållet (med flygfältet som utgångspunkt) kommer man till Trädgårdshotellet med café, vi besökte inte det denna dag men det har jag lyckats luska ut från hemsidan.

Båthamnen, man blev inte det minsta sugen på att ge sig ut med båt och dyka!


Andreas tog årets första utomhusdopp, badkrukigt höll jag mig kvar på bryggan för att föreviga händelsen. Tycker mig kunna avläsa ur det ansiktsuttrycket att det var aningen kallt..?



När det var dags att bege sig av hemåt kom även SE-LCU på besök (från LFK förstås) så jag lyckades knäppa en bild där alla skönheter är samlade (jag står alltså på KIT:ens högra vinge). KII taxar till start, LCU har just parkerat och vi väntar på 2 pax.



Vinden var fortfarande CALM när vi ställde upp på banan så vi valde därför att starta bana 8, den sluttar aningen neråt och man flyger ut över vattnet (samma väg vi kom in). Startar man från andra hållet (som KII gjorde) måste man över ett parti med höga träd precis efter banänden...ser riktigt högt ut när man kommer emot dem i markhöjd.

Vägen tillbaka till Saab flöt problemfritt, Andreas förde KIT med stadig hand i västlig riktning. Jag tog en fin översiktsbild över Stegeborg innan vi lämnade det bakom oss för denna gång. Tack för en mysig söndag! =)

Man kan skönja flygfältet i nordväst, slottsruinen i mitten av ön, båthamnen till vänster och campingen på andra
sidan vattnet (sammanbundet med linfärja i storleksordning 2 ekipage hus-husvagn).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback